blog

Vitamin, miért fontos?

2016.12.22 23:05

Vitamin, miért fontos?A vitaminok és ásványi anyagok testünk megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. Elméletileg ezeket be lehetne vinni normális táplálkozásból, de itt két fontos tényező közbeszól.

Vitamin, miért fontos?

A vitaminok és ásványi anyagok testünk megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. Elméletileg ezeket be lehetne vinni normális táplálkozásból, de itt két fontos tényező közbeszól.

 • Nagy mennyiségű zöldséget és egyéb vitamin-ásványianyag forrást kéne fogyasztanunk. Sajnos ma már azt élelmiszereink ezekben rendkívül szegények. 
 • Ha be lehetne vinni zöldségből a megfelelő menyiséget, az emberek többsége akkor sem vinné be, mert az emberek nem törődnek a táplálkozásukkal. 

 

A multivitamin olyan vitaminkészítmény, amely megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza az egészséges élethez vagy a sporttevékenységhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. 

A legfontosabb kiegészítők között vannak a vitaminok, ha az izomtömegedet szeretnéd növelni… a diétáról már nem is beszélve. Bár konkrétan nem a bevitt vitaminok fogják növelni az izomtömegedet, ám jócskán hozzájárulnak az étrended sikeréhez.

A vitaminok szerepe az izomépítésben

Az már bizonyára mindannyiotokhoz eljutott, hogy a vitaminok egy sportoló életében az étrend-kiegészítés alapját képezik. A sportolás és erős fizikai munka során felszabaduló szabad gyökök legyőzése és számos szervezetben zajló funkció biztosítása érdekében a vitaminok plusz bevitele esszenciális.

Sajnos amikor kiegészítőkről van szó, sokan, főleg a kezdők pénzkidobásnak tartják, hogy vitaminra költsenek, pedig érdemes tudni, hogy a szervezet sejtjei számos biokémiai folyamathoz használnak vitaminokat, amelyek az anyagcseréhez, növekedéshez szükségesek.

Vitaminok nélkül egyszerűen nem lehet optimális a fejlődés. Az izomtömeg növekedés elengedhetetlen feltételét képezik, de szerepet játszanak a csontsűrűségben, és gyakorlatilag a test általános működésének feltételeit jelentik.

Vitaminok nélkül nem tudod maximalizálni a tömegnövekedést. Ha nem biztosítasz minden szükséges feltételt a szervezetednek, akkor a fejlődésed sem lesz 100%-os. A maximális teljesítmény érdekében elengedhetetlen minden szükséges tápanyag biztosítása. A szervezetben zajló milliónyi biokémiai folyamatban bizony jelentős szerepe van a mikronutrienseknek.

A vitaminok miben segítenek

 • fehérje szintézis (a szervezet azon képessége, hogy a fehérjét az izom építésére használja)
 • hormonszint szabályozás (a tesztoszeron hormon alapvető ebben a tekintetben)
 • anyagcsere szabályozás (szabályozza az energiaszintet, növekedést és az izomzat regenerációját)

Milyen a minőségi vitamin

A vitaminok nem egyformán gyártódnak. A minőség szempontjából fontos tényezők a felszívódás gyorsasága és az összetevők tisztasága.

A vitamin kiválasztásakor legyen alapvető szempont, hogy ne tartalmazzon túl sok egyéb hozzáadott anyagot. A túlságosan alacsony ár mindig gyanús a minőség szempontjából. Ugyanakkor mindig legyen mérvadó a márkanév és az irántuk érzett bizalmad.

A legfontosabb vitaminok

Nem a teljes lista a szükségesekről.

 

 • C-vitamin (aszkorbinsav) - Antioxidáns. Az antioxidánsok csökkentik a káros szabadgyökök mennyiségét.
 • E vitamin - Az E vitamin előnyei a C vitaminéhoz hasonlóak. Ám eltérően a C vitamintól az E zsírban oldódó.
 • B-vitamin komplex - A B vitaminok például alapvetően szükségesek a fehérje- és szénhidrát anyagcseréhez.
 • D-vitamin - A D-vitamin szükséges ahhoz, hogy építsd és megőrizd az egészséges, erős csontokat.
 • Kálcium - megfelelő izom-ideg kapcsolat miatt
 • Magnézium - Az anyagcsere szinte minden folyamatában szerepet játszik a magnézium.
 • Cink - A szervezet teljes sejtállományának szüksége van rá: az izmokban, a csontokban, a bőrben és a vesében nagyobb koncentrációban is megtalálható.